26 maja 2024 (niedziela), w godz. 13.00 – 17.00, zapraszamy do Brennej do Amfiteatru, gdzie:
W godzinach 13.00-17.00 dostępne będą:
– stoiska z badaniami profilaktycznymi
– stoiska z degustacją zdrowej żywności (możliwość konsultacji w zakresie przygotowywania zdrowych potraw)
– stoiska z bezpłatną dobrą literaturą
W godzinach 14:00-17:00 na scenie Amfiteatru wystąpią:
– Orkiestra dęta “Echo Adwentu” z Wisły
– Solistka Swietłana Holius
– Solistka Walentyna Latoszyna
– Marcin Kraś z Zespołem Smak Nieba
Organizatorem jest Blisko Serca – Chrześcijańska Służba Charytatywna filia w Skoczowie, działająca przy Kościele Adwentystów Dnia Siódmego – zbór w Skoczowie.
Wydarzenie na Facebook’u: https://fb.me/e/4XHKFgiPh
Strona internetowa CHSCh: https://bliskoserca.pl/
Fotoreportaż można obejrzeć na portalu ox.pl: https://wiadomosci.ox.pl/piknik-rodzinny-na-zdrowie-w-brennej,87840
Przepisy niektórych potraw serwowanych na Pikniku:
Pasztet z pieczarek
Składniki :
– 0,5 kg pieczarek
– 1 cebula
– 5 jajek
– 1 bułka grahamka sucha
– Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić.
Pieczarki i cebulę usmażyć.
Jak ostygną dodać jajka, bułkę namoczoną, przyprawy.
Wszystko dobrze wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą.
Wlać masę, piec w 170 °C, góra, dół przez 45-60 min
Serek z nerkowców
Składniki:
– 2 szkl. wody
– 1 szkl. orzechów nerkowców
– 3 łyżki drożdży „TEBI”
– 1 łyżka soku z cytryny
– ½ surowej czerwonej papryki lub papryki marynowanej (marynata bez octu, ale w soku z cytryny)
– 10 gram agaru
– Sól, przyprawy wg. uznania
Wykonanie:
Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy wodę i pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do garnka i doprowadzamy tylko do zagotowania. Rozlewamy do małych filiżanek i pozostawiamy do stężenia. Krojony serek doskonale smakuje jako dodatek do kanapek. Zmiksowanymi nerkowcami z woda możemy zagęszczać sosy lub polewać po zagotowaniu pizzę. Zastępuje nam twarde sery a smakuje wyśmienicie.
Kotlety z orzechów włoskich
Składniki:
– 1 szkl. łuskanych orzechów włoskich
– ½ szkl. brązowego ryżu
– 1 bulka pszenna
– 1 jajko
– 4 łyżki bulki tartej
– 1 średnia cebula
– Ok ½ szkl. Oliwy z oliwek
– 2 łyżki maki pszennej do panierowania
– Sól do smaku
Wykonanie:
Orzechy mielimy w młynku do kawy lub maszynce do mielenia mięsa.
Ryz gotujemy w 2 szkl. wody.
Cebula kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie.
Bulkę moczymy w zimnej wodzie przez 5 minut i odciskamy.
W dużej misce mieszamy dokładnie zmielone orzechy, ugotowany ryz, odciśniętą bułkę, dodajemy jajko, bułkę i sól do smaku.
Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w maca/bulce i smażymy na zloty kolor.
Pasta ze słonecznika
Składniki:
– 1 kubek słonecznika
– Suszone pomidory (odsączone z oleju) – kilka (można kupić w Lidlu)
– 1 cebula
– Czosnek 1-2 ząbki
– Zioła prowansalskie
– Sproszkowana słodka papryka
– Przecier pomidorowy
– 1 łyżka – płatki drożdżowe, nieaktywne
– Gorąca woda
Wykonanie:
Słonecznik uprażyć lekko na patelni i zmielić w blenderze na mąkę.
Suszone pomidory odsączyć z oleju i pokroić.
Udusić cebulkę ze słodka papryka, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki zmielić, dodać gorącej wody (dla właściwej konsystencji), płatki drożdżowe i troszkę przecieru.
Klika zdjęć z Pikniku 2023: